Rega Planar 3 vs. Rega Planar 2

Kleine upgrades - Grote verschillen in geluidskwaliteit

Rega Planar 3 - Gelijkenissen

Laat ons eerst en vooral even kijken naar de eigenschappen die de Rega Planar 2 en Rega Planar 3 gemeenschappelijk hebben. De plinten zijn vergelijkbaar omdat ze beiden een sandwichconstructie gebruiken waarbij hogedruk acryllaminaat rond MDF zit. Beide platenspelers zijn beschikbaar in zwarte, witte en rode hoogglans afwerkingen. De rubberen voettjes zijn ook hetzelfde, hoewel ze opnieuw ontworpen werden bij de nieuw Planar-reeks om meer stabiliteit te bieden en trillingsopname te verminderen. Drie voetjes zorgen er voor dat de platenspeler altijd stabiel staat en zijn strategisch geplaatst zodoende zo weinig mogelijk trilling in de plint toe te laten.

Vanaf de Rega Planar 3 wordt er gebruik gemaakt van Rega's kenmerkende 'double bracing', welk de stijfheid van de plint tussen het hoofdnaaflager en de toonarm vergroot.

Verschillen voor betere geluidskwaliteit

Eén van de grootste verschillen zijn de phono-cartridges die bij deze platenspelers meegeleverd worden. De Planar 2 wordt geleverd met de Rega Carbon cartridges, waarvan de stylus afzonderlijk te vervangen is. Deze Moving Magnet is de instap cel van Rega welke ook standaard op de Planar 1 en Planar 1+ gemonteerd staat.

De Rega Planar 3 kan voorzien worden zonder cartridge of met de Rega Elys 2 - Moving Magnet. De styluspunt van diamand op de Elys-cartridge is een enorme verbetering ten opzichte van de Carbon en heeft ook het handige Rega 3-punts montagesysteem waardoor je deze makkelijk en snel zelf kunt vervangen. Elk van deze moving magnet wordt zorgvuldig met de hand geassembleerd volgens de hoogste standaard door Rega's hoog opgeleide technici in de UK zelf. Het ontwerp en de montageprocedure zijn gericht op één eenvoudig doel: zoveel mogelijk muziek uit je vinyl halen..

Andere technologische hoogstandjes:

  • Signaalkabel: De Planar 2 is voorzien van een erg eenvoudige kabel die vaak gratis bij toestellen wordt toegevoegd. De Planar 3 is voorzien van een speciaal daarvoor ontwikkelde, goed afgeschermde signaalkabel met Neutrik connectoren. Omdat het phono-signaal opgewekt door de cartrigde zo zwak is heeft elke instraling van buitenaf in de kabel meteen invloed op de geluidskwaliteit.

  • Glazen plateau: De Planar 2 heeft een glazen plateau van 10mm en de Planar 3 één van 12mm. Die laatste ziet er niet alleen beter uit maar heeft ook 20% meer massa, waardoor het vliegwiel effect groter is en daardoor een stabielere draaisnelheid gegarandeerd wordt. De tolerantie op snelheidsverschillen is dan ook kleiner bij de Planar 3 als bij de Planar 2.
    Een harde en zware glazen plateau wordt gebruikt omdat deze minder gevoelig is aan trillingen als de kunststoffen plateau's die bij minder kwalitatieve merken worden gebruikt. Op die manier blijft het audiosignaal zuiver en de kwaliteit van uw muziek hoger!
  • Toonarm: De toonarmen van Rega staan bekend om hun nultoleratie in de lagers. De RB330-toonarm van de Rega Planar 3 is van betere makelij en is volledig instelbaar. Deze heeft immers een nauwkeurig instelbaar tegengewicht, de naalddruk is af te stellen er is ook een magnetische anti-skating aanwezig. De planar 2 heeft een plug-and-play arm (RB220) waar geen verdere instellingen mogelijk zijn. Ook de interne bekabeling van de toonarm is bij de Rega Planar 3 van hogere kwaliteit, net als de externe aansluitkabel. 
  • Double braces: De aluminium braces bij de Planar 3 verbinden de motor erg stug met de arm. Deze technologie is beschikbaar vanaf de Planar 3 en werd ontwikkeld voor de duurdere platenspelers zoals de Planar 6 en Planar 8.