Chord Qutest - Beste Hifi DAC

De beste en meest compacte Hifi DAC

Chord Qutest, de meest compacte DAC

Chord Qutest werd reeds tientallen keren gevierd als beste hifi DAC, niet in het minst werd deze door What Hi-Fi aangeduid als beste DAC in zijn prijsklasse. Chord Qutest is een stand-alone DAC waarvan de prestaties de compacte afmetingen verloochenen. Met DAC-architectuur gebaseerd op de bekroonde Chord Hugo 2, biedt Qutest toonaangevende digitale conversie. De Chord Qutest is één van de enige 'pure' DACs in zijn prijsklasse, in die zin dat de meeste DACs rond dit prijspunt eigenlijk hoofdtelefoonbersterkers zijn die ook als DAC worden ingezet, zoals bijvoorbeeld de Chord Mojo. Op die manier haalt u het maximale rendement uit deze DAC die gebaseerd isop de gepatenteerde FPGA-technologie die is ontwikkeld voor de toonaangevende Chord Hugo 2.De FPGA-technologie heeft zich meemaals bewezen in toestellen zoals de Chord Hugo 2 en de ultieme preamp/DAC/hoofdtelefoonversterker Hugo TT2. Op die manier onderscheidt Chord zich met eigen ontwikkelde technologie van andere hifi merken die de chips van derde partijen als ESS en Wolfson gebruiken.

 

Chord Qutest connectiviteit

De Chord Qutest heeft vier verschillende ingangen die men kan selectieren via de typische in kleur oplichtende Chord Electronics input selector. Via de USB klasse B-ingang kan men rechtstreeks een computer of laptop aansluiten.

De beschikbare optische ingang kan gebruikte worden voor de meeste hifi bronnen met een digitale uitgang. In dat kader is de Chord Qutest een prima upgrade voor de Bluesound Node 2i! Verder kan ook een tv of een console via deze weg aangesloten worden.

De twee coax BNC-poorten die je voor twee toestellen kunt gebruiken of in een dual-modus zijn minder bekend, maar zijn toegevoegd om het volle potentieel van de Qutest te benutten. Via de USB-aansluiting kun je namelijk muziekstreams afspelen in zeer hoge resoluties (768 kHz PCM en DSD512), maar zo’n hoge resolutie is niet haalbaar via een optische aansluiting of een enkele coax. Net daarom heeft de Chord Qutest de dual-modus coax aan boord. Streamers en bronnen van Naim Audio hebben bijvoorbeeld dergelijke aansluitingen voor het beste resultaat met de hoogste geluidskwaliteit.

 

Kenmerken:

Materialen: Nauwkeurig bewerkte aluminium behuizing met polycarbonaat knoppen en glazen kijkportaal. Alleen verkrijgbaar in 'Jett Black' (zwart).

Voeding apparaat: 5v 2amp Micro USB

Connectiviteit (invoer): USB Type B (wit): 44,1 kHz tot 768 kHz - 16 bit tot 32 bit

2x BNC Coax (rood): 44,1 kHz - 384 kHz - 16 bit tot 32 bit

1x Dual data mode input (gebruikmakend van beide BNC coax inputs tezamen): 44,1kHz tot 768kHz - 16bit tot 32bit

Optisch (groen): 44,1 kHz tot 96 kHz - 16 bit tot 24 bit

Connectiviteit (output): 1x stereo paar RCA (links en rechts)

PCM-ondersteuning: 44,1 kHz, 48 kHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176,4 kHz, 192 kHz, 358,8 kHz, 384 kHz, 717,6 kHz en 768 kHz.

DSD-ondersteuning: Native afspelen ondersteund. DSD64 (Single) naar DSD512 (Octa-DSD)

Variabele output: vast, maar selecteerbaar tussen 3v (blauw), 2v (groen) en 1v (rood) door tweemaal op ‘Filter’ + ‘Input’ te drukken bij het opstarten

Driverondersteuning: Driverless met Mac OS X en Linux, driver vereist voor Windows OS

Digitale ontwerper: Rob Watts

Mechanisch ontwerper: John Franks

Land van herkomst: Engeland

Specificaties:

Chipset: Chord Electronics custom gecodeerde Xilinx Artix 7 (XC7A15T) FPGA

Taplengte: 49.152

Pulse array: 10 element pulse array-ontwerp

Frequentiebereik: 20 Hz - 20 kHz +/- 0,2 dB

Eindtrap: Klasse A

THD:

THD en ruis bij 3v RMS: 117dB bij 1kHz 300ohms 'A' gewogen (referentie 2,5v)

Geluid 2,6 uV ‘A’ gewogen: geen meetbare ruisvloermodulatie

Kanaalscheiding: 138dB bij 1 kHz 300Ω

Gewicht: 770 gram

Afmetingen: 4,5 cm (H) 16 cm (B) 8,8 cm (D)

Gewicht in doos: 1500 g