What Hi-Fi? awards 2019

Atom-LS-2.jpg

What Hi-Fi?-awards 2019

Deze week werden in 26 productcategorieën de 'What Hi-fi? Best Buy Awards' bekendgemaakt voor 2019, van eenvoudige draagbare DACs tot sublieme stereoluidsprekers.

Uiteraard volgden wij bij Eglantier Hifi de awards met argusogen. Met grote spanning wachtten wij af welke van onze showroomproducten een award in de wacht konden slepen. Sommigen van onze producten zijn immers zo goed dat ze jaar naar jaar de beste koop blijven binnen hun prijsklasse en ook dit jaar hebben deze producten niet teleurgesteld.

Naim en Rega gooien hoge ogen met hun bronnen en versterkers

De Rega Planar 3 is daar zo’n voorbeeld van. Jaar naar jaar blijft deze platenspeler de beste kwaliteit voor zijn prijs onder de €1000 bieden. Maar ook de Rega Planar 1 wint een award als beste instap-platenspeler en in het hogere gamma sleept de Rega Planar 6 een prijs in de wacht.

Opvallend is dat zowel Rega als ook Naim ieder vijf awards in verschillende categorieën hebben gewonnen. Anderzijds mag dit ook niet verwonderen aangezien elk van deze producten worden ontwikkeld én nog met de hand worden vervaardigd in de UK zelf! Dat op zich staat al garant voor een ver bovengemiddelde kwaliteit!

Rega is er dit jaar in geslaagd om de categorie draaitafels in een nog grotere mate te domineren, omdat we de nieuwe Planar 8 - Apheta 2 beste high-end platenspeler wordt in een budget boven de €2000. Wij zijn alvast benieuwd hoe volgend jaar de Rega Planar 10 met de nieuwe Apheta 3 zal beoordeeld worden! Om de kwaliteit van de Rega platespelers helemaal tot z’n recht te laten komen vindt men bij What Hi-Fi? terecht dat een externe phono voorversterker onmisbaar is en daarom krijgt ook de Rega Fono MM een award voor beste voorversterker.

Zoals vermeld haalt ook Naim vijf awards binnen en zo zijn Naim en Rega de grote winnaars van deze uitreiking. Voornamelijk de derde generatie aan geïntegreerde versterkers sprong in het oog met de nieuwe Naim Supernait 3 nu met ingebouwde phono voorversterker en de Naim Nait XS 3. Binnen het stereo gamma beschrijft men bij What Hi-Fi de Naim ND5 XS2 als ‘This network streamer is a sterling piece of hi-fi kit’ en zo mocht deze slanke streamer ook zijn medaille afhalen. Wat ons betreft had de Naim NDX 2 op het hoogste podium mogen staan, maar mogelijk was die met zijn €6100 te prijzig om binnen dit gezelschap deel te nemen. In februari kreeg deze laatste alleszins reeds een 5-sterren review die hij meer dan verdient, dus je hoort ons uiteindelijk niet klagen.

Ook de de nieuwe Naim Mu-So 2 reeks niet ontbreken en zo haalt ook de Mu-So Qb 2, welke vaak getipt wordt als de beste draadloze luidspreker, zijn award binnen. Tot slot mocht de Naim Uniti Atom aansluiten in de rij, welke als beste ‘system’ werd gekozen. Niet verwonderlijk, want de alleskunner is in de basis een erg goede versterker, maar heeft toch alles aan boord wat een moderne muziekliefhebber kan wensen. Dat alles steekt in een compacte behuizing met LCD-scherm aan de voorzijde en mag omwille van zijn design gerust de term ‘lifestyle’ krijgen.

De beste luidsprekers binnen elke prijsklasse

Bij de categorie van de luidsprekers mocht zowel Bowers & Wilkins, Kef als Dali bloemen en een award in ontvangst nemen. Daarbij werd de kwaliteit van de 600-reeks met de Bowers & Wilkins 606 nogmaals in de verf gezet binnen de prijsklasse van €300 - €700, en werd de Kef R3 als beste boekenplank luidspreker bevonden rond het prijspunt van €1600. De Dali Oberon-reeks wint een prijs met de meest compacte vloerstaander Dali Oberon 5 en werd in combinatie met de surround luidsprekers uit zijn reeks gekroond tot beste 5.1 luidspreker set. Zo’n volledige 5.1 surround set met vloerstaande luidsprekers heb je in de Oberon-reeks al met een budget van €2000. Wij hebben deze set, die geprezen wordt omwille van zijn Scandinavische afwerking, uiteraard beschikbaar voor demonstratie!
Voor wie een hoge budget beschikbaar heeft, maar nog steeds op zoek is naar een surround set met compacte vloerstaanders, die moet zeker ook de Monitor Audio Silver surround blijven overwegen. Sinds zijn introductie wint deze jaar na jaar prijzen én is ook vast klant bij de What Hi-Fi? awards.

Om de categorie van de luidsprekers af te ronden krijgt ook de compacte actieve luidspreker van KEF, de LSX, een eervolle vermelding. Zij hadden in het verleden reeds prijzen gewonnen met de Kef LS50 Wireless, waarvan zij nu dus een maatje kleiner beschikbaar hebben.

Beste DACs 2019

Ik hoor u denken: ‘DAC, wat is een DAC?’

In de eerste plaats verraad het drie-letter-woord, Digital-to-Analogue-Convertor, al veel. Simpel gesteld zetten deze producten digitaal signaal om naar analoog signaal. In deze context bekijken we een DAC als een losse component die de kwaliteit van uw hifi-installatie kan verbeteren, maar in elke van uw installaties met digitale bronnen zit ook sowieso al een DAC ingebouwd. Of u nu CDs luistert of streamt, één van de toestellen in uw keten moet het signaal naar analoog omzetten vooraleer de versterker het naar uw luidsprekers toe kan versterken. Aan de kwaliteit van deze ingebouwde DACs wordt niet altijd even veel aandacht geschonken, daarom zijn hifiliefhebbers waarvoor muziek en geluidskwaliteit primeren al eens bezig met deze externe DACs.

Goede voorbeelden daarvan zijn de nieuwe Audioquest Dragonfly Cobalt en de Chord Mojo. Voor respectievelijk €299 en €379 doen deze uw hoofdtelefoon zingen op een manier dat u hem nog nooit heeft gehoord. In eerste instantie zijn deze producten zo compact gemaakt zodat u uw favoriete muziek overal in hoge kwaliteit kan beluisteren via je hoofdtelefoon, maar met deze twee kan u ook uw PC aansluiten op uw hifi-installatie op een manier zoals een muziekliefhebber het zou doen.

Mag het ietsje meer zijn?
Dan hebben ze op de What Hi-Fi?-awards gekozen voor de Chord Qutest en Chord Hugo 2. De dominantie van Chord Electronics in deze categorie valt op. Met hun roots in de luchtvaartindustrie is Chord nu eenmaal bijzonder goed met digitale signalen en produceren zijn de beste DACs in de verschillende prijsklassen.

 

Deze awards bevestigen nogmaals de goede selectie aan de producten die wij voor onze showroom hebben gemaakt, maar uiteraard is er veel meer lekkers te ontdekken bij Eglantier Hifi! Kom langs en kom producten beluisteren, vergelijken of laat u eenvoudigweg inspireren!